Golvlist på parkettgolv

Golvsockel_standardParkett är idag ett av de vanligaste materialen att lägga som golv och återfinns i nästa varje svenskt hem. Golvet passar in till i stort sätt alla inredningsstilar och finns idag i en mängd olika träslag och färgvarianter. Ett parkettgolv består egentligen av tre olika skikt för att det ska bli så hållbart som möjligt. Precis som många andra golvmaterial så fungerar parkett utmärkt att kombinera med golvvärme. Se dock till att fråga i butik först kring vad just ditt golv klarar av.

>> Köp dina golvlister hos Byggmax

Vid slitage så kan du enkelt slipa ner ditt parkettgolv för att få till en helt ny finish. Dock går inte detta på allt för tunna parketter, så se till så att ditt golv tål att bli slipat först. Hur ofta man behöver göra detta beror helt och hållet på hur mycket slitage ditt golv får stå ut med. I samband med slipning så kan du polera ditt golv med olika material för att få till en skinande yta.

I ett rum där man har lagt parkett så måste man tänka på att golvet behöver yta för att kunna röra på sig. Man brukar som regel lämna en glipa på 5 mm kring hela rummet för att ge golvet utrymme. Då kan man här använda sig av en golvlist som är något bredare än vanligt, just får att dölja den glipa som blir. Snyggast kan vara om man får tag i golvlister som är i samma material som golvet, då de på ett snyggt sätt får golvet och väggen att flyta ihop. Hur du ska fästa listen beror på vad för sorts material du väljer på din list. Men vill du slippa synliga spikar eller skruvar så är ett tips att använda sig av speciellt sättlim.