Golvlist på plastmatta

Plastmatta är ett smidigt golvmaterial som är både lättskött, slittåligt och har en god komfort länge. De är även skarvfria och det finns mängder av mönster och färger att välja mellan. Plastmattor passar bra i alla husets olika utrymmen och är framförallt väldigt prisvärda om man jämför med riktiga trä- eller klinkergolv. Plastmatta anses inte alltid vara så exklusivt (även om det såklart finns många fina plastmattor) och ett sätt att väga upp detta kan vara att jobba med inredningen. En stringhylla är exempel på en möbel som är ganska enkel i sin design men som är väldigt snygg och denna skulle kunna funka bra i kombination med plastmatta.

>> Köp dina golvlister hos Byggmax

Mattorna finns vanligtvis varierat i 2, 3 och 4-meters bredd, lite beroende på vart man hittar sin plastmatta och vad butiken har för leverantör och kollektion. Väljer du en tillräckligt bred matta så slipper du även skarva golvet. Dock är inte skarvar ett svårt problem att fixa då du lätt fixerar skarven med dubbelhäftande mattejp som du kan finna på din vanliga hobbybutik (till exempel Clas Ohlsson). Sedan behöver även skarven svetsas med kemsvets som idag är en genomskinlig, näst intill osynlig massa som absolut inte kommer ge något spår efter sig.

Man kan även använda sig av plastmattor med textilbaksida, som är något mjukare och tystare än de plastmattor utan. De kan läggas i alla torra utrymmen, samt även utrymmen med betongunderlag som till exempel i en källare. Textilbaksidan gör att plastmattan andas och att den blir värmereflekterande samt värmeisolerande. I de flesta fall när man lägger en plastmatta med textilbaksida behöver man inte riva ut det befintliga golv som redan finns av rent tekniska skäl, vilket innebär mindre jobb.

Att sätta lister när du satt in en plastmatta som golv är ett måste, då kanter mellan en vägg och en plastmatta inte är något iögonfallande. Det bli ofta en ganska ful och tydlig springa som lätt kan döljas med en list som därmed ger både golvet och hela rummet ett lyft. Dessutom kan en golvlist med mer design och idé bakom sig liva upp en plastmatta som till exempel är enfärgad/enmönstrad och även då liva upp det hela på ett enkelt sätt. Att sätta lister utefter ett plastgolv är inte svårare än när det gäller att sätta lister efter andra golv, dock är det alltid viktigt och rekommenderat att fråga i din butik vad du bör ha för lister och hur du bör fästa dem. Detta för att ditt golv och din listsättning ska bli så bra och välanpassad som det bara går.